неделя, 22 април 2018 г.

КОЗУНАЦИ










ХЛЯБОВЕ И КОЗУНАЦИ
ТУТМАНИК ,  МЕСНИК = ПИТКА с месо ( ПАСТЕЛ еврейска дума за питка с кайма )
    ПИТА = ПИТКА Еврейска дума БОГАЧА Турска дума ПИТКА АЧМАК Турски
хлебчета. ПИТКА хляб , БАЛОН ГЮЗЛЕМЕ - Турски хляб , ДЮНЕР (ЛИВАНСКИ ХЛЯБ) ХЛЯБ = САМУН.  Тук в България думата е забравена. В близост до Сърбия в Македония още се ползва. 
     КУЛАЧ ( КУЛИЧ ) правен в България до 1920 та само в София ,  Пловдив ,   Варна и Бургас и полека - лека до 1925 та в цялата страна почват да правят КОЗУНАК рецептата е френска според кулинаря и водещ на кулинарно предаване Иван Звездев. КОЗУНАК  е  сходен по рецепта и дизайн с еврейската ХАЛА ( CHALLA ) - думата е абривиатура - хет ламед ха ( h ) . Ламед е взето от думата за любов , ха  от мишпаХА - семейство тоест по смисъл "хляб с любов за семейството " .  Правият КОЗУНАК И ХАЛА могат да се плетът както от 3 , 4 , 5 и 6 фитила. Права хала се прави за петак вечер и за съботния ден (шабат) .Само ,  когато шабат съвпадне с голям религиозен празник ХАЛА( CHALLAH ) само в някои ситуации е кръгъл, плетен като кръгъл козунак хляб и само тогава в тестото има две яйца .   Кръгла ХАЛА с мед и ябълки се прави само ,  когато РОШ А ШАНА съвпадне със шабат. Когато шабат е непосредствено преди РОШ А ШАНА в семеиството на младоженците се пррави ХАЛА КЛЮЧ и се носи при родителите на момчето  ( младоженеца ). Тогава се развихря фантазията . В тази ХАЛА на килограм брашно се слагат две яйца. Може да достигне два килограма .  Иначе в тестото за хала има едно яйце докато в тестото за КОЗУНАК яйцата са поне три едри с хубав ,  тъмен жълтък . Тоест козунакът се плете като хала.
    МАЦА ( еврейски хляб без набухватели ) някои христиани го наричат безквасен хляб . В някои краища на България домашните кори за баница приличат на МАЦА . МАЦА се прави само за еврейската пасха. Може да бъде от бяло брашно ,  може да бъде и от тъмно брашно. (Обикновенно ешкеназите спорят за мацата дали да е тъмна и кръгла , а сефарадите - от бяло брашно - квадрат или правоъгълник.) (Тоест на сефарадите - изгонените от Изабела Кастилска в края на 15 в следкато се оженва за Фернандо II   ( фердинанд Арагонски )  ) Мацата е правоъгълник .
        Пропорциите - вода - олио - брашно за хала и  козунак са едни и същи само че вкусотиите ,  които се добавят в козунака (ще ги видите в по - долу рецептите) в ХАЛА(  CHALLAH ) ги няма . ХАЛА се поръсва с мак или сусам по желание , докато КОЗУНАКА  се поръсва със захар . Самите юдеисти спорят дали една ХАЛА да е тънка колкото китката или доста по - дебела и тогава от килограм тесто се правят две ХАЛА . Само в някои ситуации ХАЛА е цял кръгъл хляб и се добавя  мед . Само , когато нова година съвпадне с шабат в ХАЛА се добавя мед и пърченца ябълки.  И е кръгла . От шест пръчки се прави . Две на север -юг и две исток - запад . Слагат се на кръст и след това се плете. Има и ХАЛА КЛЮЧ . Прависе от годеницата когато той ще я заведе при родителите си зада я представи. Колкото е голяма тавата , толкова е голяма тази ХАЛА. Поставя се по диагонал на тавата понеже е доста дълга.
        КОЗУНАК се прави само по велик ден  .   Поне така трябвало но уви козунак се прави за съжаление често. Според иследванията на кулинаря Иван Звездев 
козунак се прави първо в София , после и в цялата страна от 1920 год - 25 та гдина до тогава се е правел кулич . Също така са се правели обредните хлябове - КОЛАК , ПАРМАК и КРАВАЙДруги хора твърдят , че Козунак се прави още от 1915 год и че рецептата иде от Румъния . Там се казва COZONAC . В  Гърция се казва  KUZUNAKI .
         КОЛАЙ , БАЗЛАМА - турски пухкав хляб , ЕКМЕК турски хляб , ПИДЕ - турска питка. ПИТА израелският вариант на ГЮЗЛЕМЕ  , ДЮНЕР ( ЛИВАНСКИ ХЛЯБ ) Всички те са кухи , не плътни хлябове за това на шега в Израел му казват "джоб"  .
     БАТОН руски хляб ,  БАГЕТА ( ФРАНЗЕЛА ) френски хляб , ВОГАЧА италиански хляб ,  ЗЕМЕЛ - кръгло виенско хлебче , КАЙЗЕР ЗЕМЕЛ , БЯЛ ЗЕМЕЛ
КАРАВАЙ - руски сватбен хляб .
---------------------------------------
P.S.  
    В Русия от няколко години се сещат наново за КУЛИЧ  ,  КУЛИЧ ГРАФФИН и КУЛИЧ КОРОНА - прависе предимно от от монахини в манастири край Москва . За ухание и консервант на килограм брашно слагат 150 милиритра КОНЯК.
Тестото и за двата хляба се разделя на три части. Пече се в три вертикални 
форми . Кулич Граффин се оформя като три пружини и всяка се поставя
 в отделна вертикална форма.
           Няма точни сведения от ,   кога се правят обредни хлябове . Само се знае ,  че се е почнало в края на 16 век . Също така има сведения ,   че полските католици са взаимствали формата за правия козунак от от полските евреи.


ИДЕИ ЗА ПО-ДОБЪР КОЗУНАК
Козунак първи вид
                                                                         
          В ГОРНАТА РЕЦЕПТА СЕ КАЗВА ,   ЧЕ ИМА 4 ЯЙЦА И БРАШНОТО Е 500 ГРАМА .



         Само в тази книга са топ 40 рецепти за КОЗУНАЦИ .
И като се добавят и горните рецепти,  за това стават повече от
40 рецепти.
         Тази книга е публикувах цялата в нов раздел " 40 те козунака " през
  АГУСТ 2020 година.







                         Горното е идея за дизаин на КОЗУНАК





1 коментара:

В понеделник, 23 април, 2018 , Blogger P. Starbanow каза...

Прекрасна рецепта.

 

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница