понеделник, 23 април 2018 г.

ОБИКНОВЕНО БАНИЧНО ТЕСТО

Малка забележка: Понеже някои от вас живеят извън Европа. В Щатите. Там не се мери в
грамове , а в '"oz"' .  Пък и в  някои рецепти просто пише пакетче прясна мая . 
Най - сетне макари с голямо закъснение разбрах колко е едно пакетче мая прясна 42г.
1г = 5м. карата (metric carats) = 0, 3527 oz
1 кг = 1000 грама (g ) = 2,20462 либри (lb)
1 американски галон = 8 американски пинти = 3, 7854 л (l )
1 американска пинта = 0, 9689 англйска пинта = 0, 5506 л (l )
1 литър = 1 дм 3   ( cu dm)  = 0, 2642 американски галон (US gal )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Други думи за БАНИЦА
      Баница , Тиквеник , Зелник. Някои смятат , че баница само със зеле е зелник , а други смятат ,  че въобще баници с зелена плънка е зелник  - спанак, праз лук. Местник баница с кайма - аналог на сефарадския  Пастел. Масленица , Бурекас - сефарадска баница , Бюрек - турски аналог .  Клин ,  Млин , Млина - руска баница , Вертута , Вертудка - има вариант с запържен крумид лук и вариант , с пюре от картофи.
      Плацеды ( Плацеты ) - молдовска Плачинта  - карпадска област.
( Плачiнта ) Placinta - румънска листвена баница Пирог ,  Самсу - узбечки тригуни , Чебуреки - арменски пържени тригуни от тесто със солена плънка.
Лепяшки - могат да се приемат и за питки. Щрудел - австрйски банички с настъргани ябълки ,  Баклава сладка турска баница с орехи. Възможно е и вариант с шан фъстък .
       Карталачки ( Бездирме ) - Хасковскя край винаги се правят само от тесто и плънка - сирене . Някои ги бъркат с Гюзлеме .
       Кайтаз -   плънка - каима и лютеница . Поръсват се с кашкавал.
Каймата може да бъде заменена с пюре от картофи. Оформят се като гнезда. Приличат на Хачапури . Хачапури  грузински и аджарски варианти .Оформя се като гнездо и се пълнят със смес от сирена и магданоз . Допустимо е да се добави яйце.
    В интернет видях израелски клип в който домакинята направи борекас със
сирене пекорино и спанак. 
                                           БАНИЦИ
БАНИЦА = КЛИН = МЛИН = МЛИНА = ПЛАКЕДА - Северна България
ТРИГУНА = ЗЕЛНИК = ТИКВЕНИК  
БАНИЦА С ПРАЗ .
ЗЕЛНИК - в някои райони само баницата със зеле се казва Зелник , в други райони
баница със зелен зеленчук се казва зелник .
БУРЕКАС - Ладино
ПАСТЕЛ - Баница с кайма . Сефарадска баница ( Староиспанските евреи в България
го правят )
БЮРЕК - Турска дума за Баница.
БАКЛАВА - Турска сладка баница с орехи и сладък захарен сироп.
Прависе и в арабския свят ,  и в Израел ,  Индия . Там се прави с кашу. 
ПИРОГ , ВЕРТУДА , ВЕРТУТА , ВЕРТУДКА , ПЛАЦЕДЫ (ПЛАЦЕТЫ ) - Южна Русия -  Молдова 
ПИРОГ  - Руска баница 
САМСУ - Узбечки тригуни. ЧЕБУРЕКИ - Арменски пържени тригуни.
ЛЕПЯШКИ - могат да се приемат и за питки. Лепът се в горещата печка.
ПЛАЧИНТА - Карпатска област.
PLACINTA - Румънска листова баница.
ЩРУДЕЛ - Австрийски банички с ябълки и поръсени с пудра захър.
Щрудел - завитичко - Немско австрийски диалект.
ШАУРМА (ШАВЕРМА)  - ТУРСКО -  ИСПАНСКА БАНИЦА . В Мароко също се прави.
Плънката е 50 % пилешко месо - 50 % моркови , зеле и магданос + чеснов сос .
МАСЛЕНИЦА - Сръбска баница с извара.
КОЗОНАК - Румънска баница със стафиди или грозде. В последствие има и обреден 
хляб със същото име.


                                                               

                             На горната снимка има чаша с квас
Квас
от Уикипедия, свободната енциклопедия
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Kvas.jpg
Квас, в типичното, след ферментиране, шупнало състояние
Квасът е смес от брашно, вода и разнообразни бактерии, 
която втасва и допринася за вкуса и качеството на храни и напитки. Има леко кисел вкус[1].
Съдържание
Приготовление
Квасът се прави от брашно, вода и разнообразни бактерии, захранвани с въглехидрати (захар, мед или др.), които втасват за няколко дни в топла среда (около 42°С).
Част от кваса са дрождите, които се развиват във въглехидратна среда и причиняват алкохолна ферментация.
В хлебната мая протича активна ензимна симбиоза на млечната бактерия Lactobacillus sanfranciscensis (вид пробиотици) и гъбичната Candida milleri.
Традиции в България
В България квасът е бил традиционният набухвател, ползвана при месене на хляб, най-често от ръж, овес, ечемик, пшеница или нахут. От живата бактериална култура се оставяло по малко, за да може да се ползва с месеци напред. Живите бактерии в кваса може да се съхраняват в хладилник или като суха маса повече от година. Само на важни празници, символизиращи новото начало (сватба, Нова година), идвало време да се захване чисто нов квас.
Полезни свойства
Квасът е богат на калций, желязо и магнезий. Съдържа витамин C, витамин B6 и др.
Квасът преработва сложните въглехидрати на зърното и ги прави по-лесно усвояеми. Регулира естествената микрофлора на стомаха, което е благоприятно за процесите на метаболизъм[2]. Термофилните дрожди в купешката мая, които не се срещат естествено в природата, може да нарушат хранителната система, а от там естествения баланс на човека.
Приложение
Освен за пухкав и обемен хляб квасът може да се използва навсякъде, където иначе се ползва мая. С него може да се закваси боза, бира, кисело мляко, квас (напитка), окрошка, трахана и др.
Вижте също

CHALLA the movie - "IDF women soldiers make challa"

В този линк чйто клип има на иврит и на англйски 
се обеснява  всичко за хляба ХАЛА Даже как и от
къде идва думата ХАЛА и как е създадена.

ОБИКНОВЕНО БАНИЧНО ТЕСТО
Рецептата е от брашно на София мел

БАНИЧНО ТЕСТО ВТОРИ ВИД

Родопски палачинки - Марудници.

Бюрек е турска баница, много 
близка до българската в различните ѝ 
 разновидности. Приготвя се предимно
в районите, населени с етнически турци. Уикипедия

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница