ОБИКНОВЕНО БАНИЧНО ТЕСТО
Малка
забележка: Понеже някои от вас живеят извън Европа. В Щатите. Там не се
мери в
грамове ,
а в '"oz"' . Пък и в някои рецепти просто пише пакетче
прясна мая .
Най -
сетне макари с голямо закъснение разбрах колко е едно пакетче мая прясна 42г.
1г = 5м.
карата (metric carats) = 0, 3527 oz
1 кг =
1000 грама (g ) = 2,20462 либри (lb)
1
американски галон = 8 американски пинти = 3, 7854 л (l )
1
американска пинта = 0, 9689 англйска пинта = 0, 5506 л (l )
1 литър =
1 дм 3 ( cu dm) = 0, 2642
американски галон (US gal )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Други думи за БАНИЦА
Баница , Тиквеник , Зелник. Някои смятат , че баница само със зеле е зелник , а други смятат , че въобще баници с зелена плънка е зелник - спанак, праз лук. Местник баница с кайма - аналог на сефарадския Пастел. Масленица , Бурекас - сефарадска баница , Бюрек - турски аналог . Клин , Млин , Млина - руска баница , Вертута , Вертудка - има вариант с запържен крумид лук и вариант , с пюре от картофи.
Плацеды ( Плацеты ) - молдовска Плачинта - карпадска област.
( Плачiнта ) Placinta - румънска листвена баница Пирог , Самсу - узбечки тригуни , Чебуреки - арменски пържени тригуни от тесто със солена плънка.
Лепяшки - могат да се приемат и за питки. Щрудел - австрйски банички с настъргани ябълки , Баклава сладка турска баница с орехи. Възможно е и вариант с шан фъстък .
Карталачки ( Бездирме ) - Хасковскя край винаги се правят само от тесто и плънка - сирене . Някои ги бъркат с Гюзлеме .
Кайтаз - плънка - каима и лютеница . Поръсват се с кашкавал.
Каймата може да бъде заменена с пюре от картофи. Оформят се като гнезда. Приличат на Хачапури . Хачапури грузински и аджарски варианти .Оформя се като гнездо и се пълнят със смес от сирена и магданоз . Допустимо е да се добави яйце.
В интернет видях израелски клип в който домакинята направи борекас със
сирене пекорино и спанак.
БАНИЦИ
БАНИЦА = КЛИН = МЛИН = МЛИНА = ПЛАКЕДА - Северна България
ТРИГУНА = ЗЕЛНИК = ТИКВЕНИК
БАНИЦА С ПРАЗ .
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Други думи за БАНИЦА
Баница , Тиквеник , Зелник. Някои смятат , че баница само със зеле е зелник , а други смятат , че въобще баници с зелена плънка е зелник - спанак, праз лук. Местник баница с кайма - аналог на сефарадския Пастел. Масленица , Бурекас - сефарадска баница , Бюрек - турски аналог . Клин , Млин , Млина - руска баница , Вертута , Вертудка - има вариант с запържен крумид лук и вариант , с пюре от картофи.
Плацеды ( Плацеты ) - молдовска Плачинта - карпадска област.
( Плачiнта ) Placinta - румънска листвена баница Пирог , Самсу - узбечки тригуни , Чебуреки - арменски пържени тригуни от тесто със солена плънка.
Лепяшки - могат да се приемат и за питки. Щрудел - австрйски банички с настъргани ябълки , Баклава сладка турска баница с орехи. Възможно е и вариант с шан фъстък .
Карталачки ( Бездирме ) - Хасковскя край винаги се правят само от тесто и плънка - сирене . Някои ги бъркат с Гюзлеме .
Кайтаз - плънка - каима и лютеница . Поръсват се с кашкавал.
Каймата може да бъде заменена с пюре от картофи. Оформят се като гнезда. Приличат на Хачапури . Хачапури грузински и аджарски варианти .Оформя се като гнездо и се пълнят със смес от сирена и магданоз . Допустимо е да се добави яйце.
В интернет видях израелски клип в който домакинята направи борекас със
сирене пекорино и спанак.
БАНИЦИ
БАНИЦА = КЛИН = МЛИН = МЛИНА = ПЛАКЕДА - Северна България
ТРИГУНА = ЗЕЛНИК = ТИКВЕНИК
БАНИЦА С ПРАЗ .
ЗЕЛНИК - в някои райони само баницата със зеле се казва Зелник , в други райони
баница със зелен зеленчук се казва зелник .
БУРЕКАС - Ладино
БУРЕКАС - Ладино
ПАСТЕЛ - Баница с кайма . Сефарадска баница ( Староиспанските евреи в България
го правят )
БЮРЕК - Турска дума за Баница.
БАКЛАВА - Турска сладка баница с орехи и сладък захарен сироп.
Прависе и в арабския свят , и в Израел , Индия . Там се прави с кашу.
ПИРОГ , ВЕРТУДА , ВЕРТУТА , ВЕРТУДКА , ПЛАЦЕДЫ (ПЛАЦЕТЫ ) - Южна Русия - Молдова
ПИРОГ - Руска баница
САМСУ - Узбечки тригуни. ЧЕБУРЕКИ - Арменски пържени тригуни.
ЛЕПЯШКИ - могат да се приемат и за питки. Лепът се в горещата печка.
ПЛАЧИНТА - Карпатска област.
PLACINTA - Румънска листова баница.
ЩРУДЕЛ - Австрийски банички с ябълки и поръсени с пудра захър.
Щрудел - завитичко - Немско австрийски диалект.
БЮРЕК - Турска дума за Баница.
БАКЛАВА - Турска сладка баница с орехи и сладък захарен сироп.
Прависе и в арабския свят , и в Израел , Индия . Там се прави с кашу.
ПИРОГ , ВЕРТУДА , ВЕРТУТА , ВЕРТУДКА , ПЛАЦЕДЫ (ПЛАЦЕТЫ ) - Южна Русия - Молдова
ПИРОГ - Руска баница
САМСУ - Узбечки тригуни. ЧЕБУРЕКИ - Арменски пържени тригуни.
ЛЕПЯШКИ - могат да се приемат и за питки. Лепът се в горещата печка.
ПЛАЧИНТА - Карпатска област.
PLACINTA - Румънска листова баница.
ЩРУДЕЛ - Австрийски банички с ябълки и поръсени с пудра захър.
Щрудел - завитичко - Немско австрийски диалект.
ШАУРМА (ШАВЕРМА) - ТУРСКО - ИСПАНСКА БАНИЦА . В Мароко също се прави.
Плънката е 50 % пилешко месо - 50 % моркови , зеле и магданос + чеснов сос .
МАСЛЕНИЦА - Сръбска баница с извара.
КОЗОНАК - Румънска баница със стафиди или грозде. В последствие има и обреден
хляб със същото име.
На горната снимка има чаша с квас
Квас
от
Уикипедия, свободната енциклопедия
Квас, в
типичното, след ферментиране, шупнало състояние
Квасът е смес от брашно, вода и
разнообразни бактерии,
която втасва и допринася за вкуса и качеството на храни
и напитки. Има леко кисел вкус[1].
Съдържание
Приготовление
Квасът се
прави от брашно, вода и разнообразни бактерии, захранвани с въглехидрати
(захар, мед или др.), които втасват за няколко дни в топла среда (около 42°С).
Част от
кваса са дрождите, които се развиват
във въглехидратна среда и причиняват алкохолна ферментация.
В хлебната
мая протича активна ензимна симбиоза на млечната бактерия Lactobacillus
sanfranciscensis (вид пробиотици) и гъбичната Candida
milleri.
Традиции в България
В България
квасът е бил традиционният набухвател, ползвана при месене на хляб,
най-често от ръж, овес, ечемик, пшеница или нахут. От живата бактериална
култура се оставяло по малко, за да може да се ползва с месеци напред. Живите
бактерии в кваса може да се съхраняват в хладилник или като суха маса повече от
година. Само на важни празници, символизиращи новото начало (сватба, Нова
година), идвало време да се захване чисто нов квас.
Полезни свойства
Квасът е
богат на калций, желязо и магнезий. Съдържа витамин C, витамин B6 и др.
Квасът
преработва сложните въглехидрати на зърното и ги прави по-лесно усвояеми. Регулира
естествената микрофлора на стомаха, което е благоприятно за процесите на
метаболизъм[2]. Термофилните дрожди в купешката мая, които не се
срещат естествено в природата, може да нарушат хранителната система, а от там
естествения баланс на човека.
Приложение
Освен за пухкав
и обемен хляб квасът може да се използва навсякъде, където иначе се ползва мая.
С него може да се закваси боза, бира, кисело мляко, квас (напитка), окрошка, трахана и др.
Вижте също
CHALLA the movie - "IDF women soldiers make challa"
В този линк чйто клип има на иврит и на англйски
се обеснява всичко за хляба ХАЛА Даже как и от
къде идва думата ХАЛА и как е създадена.
![]() |
ОБИКНОВЕНО БАНИЧНО ТЕСТО |
![]() |
Рецептата е от брашно на София мел |
![]() |
БАНИЧНО ТЕСТО ВТОРИ ВИДРодопски палачинки - Марудници.
Бюрек
е турска баница, много близка до българската в различните ѝ
разновидности. Приготвя се предимно
|
0 коментара:
Публикуване на коментар
Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]
<< Начална страница