неделя, 10 юни 2018 г.

СМУТИ

                              СМУТИ ЗА СУПЕР ФОРМА .
    Смутито навлезе и в България  от няколко години. То е брат на фреша и сока. Братовчед на сиропа. В частност и на ширата. В Сливен преди 1945та със згъстена  шира и
орехови ядки нанизани на конец са правили "балсуджук"-десерт за зимните вечери.
Смути (на английски: smoothie) е гъста напитка от плодове и/или зеленчуци, приготвена в блендер на принципа на шейковете.
В състава ѝ влизат основно плодове и/или зеленчуци, като в допълнение към тях обикновено се прибавят натрошен лед, както и кисело или прясно мляко. В някои специални случаи смутитата биха могли да съдържат сладолед, мед, сироп, различни подсладители, шоколад, фъстъчено масло и др. Съществуват много и различни варианти за приготвяне на напитката, но в общи линии всеки е свободен да импровизира и да подбира съставките според личните си вкусови предпочитания и здравословни нужди. Все пак според съставките смутитата биха могли да бъдат категоризирани основно в следните няколко вида: плодово смути, зеленчуково смути, зелено смути, здравословно смути, десертно смути и диетично смути.

За първи път смутитата се предлагат в магазините за здравословни храни, както и от продавачите на сладолед през 60-те години на миналия век. Световна популярност напитката набира през 1990 г. – 2000 г., когато на пазара се появяват предварително бутилирани смутита. Те могат да бъдат открити в супермаркетите, магазините за кафе и кафенетата. 


СЪДЪРЖАНИЕ
МЕРНИ ЕДИНИЦИ 
ВИДОВЕ ЧАШИ И ПОМОЩНИ СРЕДСТВА
1)  ЯГОДИ И ПОРТОКАЛ
2)  С ПЪПЕШ, НАР И МЕНТА
3)  СЪС СПАНАК И ЯБЪЛКИ
4)  С АВОКАДО И СВЕЖИ ПОДПРАВКИ
5)  ДОМАТЕНО С КЪЛНОВЕ И БРОКОЛИ
6)  ТРОПИКАНА
7)  С КИВИ И ЯГОДИ
8)  С ЦВЕКЛО
9)  ШОКОЛАДОВО СМУТИ
10) С ЦЕЛИНА И РЕПИЧКИ







0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница