събота, 12 май 2018 г.

ТЕСТЕНИ 2

Малка забележка: Понеже някои от вас живеят извън Европа. В Щатите. Там не се мери в
грамове , а в '"oz"' .  Пък и в  някои рецепти просто пише пакетче прясна мая . 
Най - сетне макари с голямо закъснение разбрах колко е едно пакетче мая прясна 42г.
1г = 5м. карата (metric carats) = 0, 3527 oz
1 кг = 1000 грама (g ) = 2,20462 либри (lb)
1 американски галон = 8 американски пинти = 3, 7854 л (l )
1 американска пинта = 0, 9689 англйска пинта = 0, 5506 л (l )

1 литър = 1 дм ( cu dm)  = 0, 2642 американски галон (US gal )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
СЪДЪРЖАНИЕ

      ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДОПСКИ МАРУДНИК,
      КАТМИ ,   ПАЛАЧИНКИ ,   БЮРЕК ,  БУРЕКАС
      И  БАНИЦА

1)    ЛИМОНОВ КЕКС
2)    ЛУИЗЯНСКИ ХЛЕБЕН ПУДИНГ
3)    БАКЛАВА С ДОМАШНИ КОРИ
4)    КОШНИЧКИ С КРУШИ И ШОКОЛАД
5)    ТРАКИЙСКИ ТИКВЕНИК С ГОТОВИ КОРИ
6)    ТИКВЕНИК НА РУЛЦА СЪС СТАФИДИ
7)     КРИМСКИ БАКЛАВИЧКИ
8)     НАДИПЛЕНА БАНИЦА С КЪСМЕТИ
9)     ЛУЧНИК ПО СЕВЕРНЯШКИ
10)   БАНИЦА С КЪПАНИ КОРИ
11)   ВИТА БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ
12)   МАКАРОНИ С КАЙМА
13)    ХРУПКАВИ ДЕСЕРТИ "ЕМПАНАДИ"
14) ХАДЖАПУРИ ПО АДЖАРСКИ (ПИТКА СЪС СИРИНЕ) ПО НЯКОЙ ПЪТ Е СЪС СМЕС ОТ СИРЕНА 
И ЯЙЦЕ ЧУКНАТО ОТГОРЕ 
15)     ДРЯНОВСКА БАНИЦА
16)    УСУКАНИЦА СЪС СИРЕНЕ
17)    НАДИПЛЕНА БОГАЧА
18)   ПИТА С МАС НА КОНЦИ
19 )  РОДОПСКА БАНИЦА  С КАРТОФИ И СИРЕНЕ
20)  БОГАЧА НА КИФЛИЧКИ
21)  ПАЛАЧИНКИ СЪС СПАНАЧЕН ПЪЛНЕЖ
22)  МИНИ ПАЙ СЪС СПАНАК И КОПРИВА
23)  ОХЛЮВЧЕТА С КОКОС И МАСЛО
24)  ЧИЗКЕЙК С ЯГОДОВО СЛАДКО В БУРКАН
25)  ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ И БАНАНИ
26) ТИГАНИЦИ С РАКИЯ
27)  МЪФИНИ С ШОКОЛАДОВ КРЕМ 
28) ОБИКНОВЕНИ МЕКИЦИ 
29) ПУХКАВИ СЕЛСКИ МЕКИЦИ
30) БЪРЗ ТИКВЕНИК
31) КАШКАВАЛ ПАНЕ В КОРИ ЗА БАНИЦА
32) БАНИЦА С ПРАЗ И ОРЕХИ
33) БАНИЦА С ХЛЯБ
34) СЕЛСКИ ПИТКИ
35) ПРАЗНИЧНА ПИТКА - ЦВЕТЕ
36) ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ С КАШКАВАЛ И ПОДПРАВКИ
37) ДОМАШНИ БАНИЧКИ С ГОТОВИ КОРИ
38) КАПАНСКА БАНИЦА 
39) ПРАЗНИЧНА БОГАЧА
40) ВИТА БАНИЦА ОТ БАБА ДАША
41) РОЛЦА С ШОКОЛАД И КАНЕЛА
42) БУТЕР БАНИЦА СЪС СПАНАК
       ЕВРОПЕЙСКИ КОЗУНАЦИ ЛЯВА СТРАНИЦА
43) ВЕЛИГДЕНСКИ КЕЙК - РУДОЛФ ВАН ВЕЕН
44) КЛАСИЧЕСКИ ХОЛАНДСКИ - РУДОЛФ ВАН ВЕЕН
45) ХЛЕБЕН ПУДИНГ С ЯБЪЛКИ - РУДОЛФ ВАН ВЕЕН
46) БРИОШ - РУДОЛФ ВАН ВЕЕН
       ЕВРОПЕЙСКИ КОЗУНАЦИ ДЯСНА СТРАНИЦА
47) АНГЛИЙСКИ - ХАРИ ИСТУУД
48) ПУДИНГ С КАФЕ И КАНЕЛА - САРА ЛА ФОНТЕЙН
49) С АНАСОН - ФИЛИПА ГОМЕШ
50) ВЕЛИГДЕНСКИ КЕКСЧЕТА - РУДОЛФ ВАН ВЕЕН
       ЕДНО ТЕСТО, НО МНОГОЛИСТНО – АНАТОЛИЙ  ТОЛКИН
51) МИНИ ТАРТИ С ЯБЪЛКИ
52) МИНИ КРЕНВИРШКИ С МАЙОНЕЗЕН СОС
53) ТАРТИ С ПРОШУТО ,  СИРЕНЕ И МАСЛИНИ
       АПЕТИТНИ БАНИЦИ С ЗЕЛЕНЧУЦИ
54) С БРОКОЛИ
55) С ЛАПАД И ПРЕСЕН ЛУК
56) СЪС СПАНАК И КАШКАВАЛ
57) ИНДЙСКИ ХЛЕБЧЕТА НААН
        Марудници: Те са типични за Родопите и са подобие на нашенските катми (така ги наричаме ние заралии), но не точно. Катмите са много по-тънки от марудниците, а обикновено не се правят и с кисело мляко. Аналогия с палачинки пък изобщо не може да става, защото те са съвсем тънки и ефирни. Марудника е дебел и пухкав, намазан обилно с масло. По-скоро се доближава до руските олади или американските панкейкове. Родопската кухня е много странна за мен. Общо взето бедна откъм продукти и често съчетаваща ги по странен начин. Аз си имам обяснение на този факт, но не за това иде реч в момента. Някои я обожават, но това определено не е моята кухня. Има обаче няколко неща, които много ми харесват и марудниците са едно от тях. Понеже съпруга ми е родопчанин. пребивавайки там, най-обичаме за закуска да хапваме марудници. Правят се лесно, стават сравнително бързо и са страшно мекички и вкусни, особено намазани с много масло и домашно сладко от горски плодове. Като има и кой да ги направи вместо мен е още по-сладко. Направо съм влюбена в тях! Родопски палачинки Марудници. 
      Катмите са ястие от Странджанския район, Родопите и други райони на България, подобни са на палачинкa или гьозлеме. Названието е с централно азиатски произход (на казахски: қаттама, на киргизки: каттама, qattama, katlama на турски: katmer).
   Правят се от втасало рядко тесто с мая, като се изпичат на специален плосък глинен съд - сач. След изпичането се мажат с краве масло, свинска мас или олио според местния обичай или възможности.
    Характерното за катмите, което ги отличава от палачинките е по-голямата им дебелина и множеството мехурчета в тях.
Днес към катмите се добавят сирене, шунка, конфитюр или др., в зависимост от предпочитанията. 
    Палачинка е вид тестено изделие. Приготвя се в предварително загрят тиган като се пече от двете страни последователно. Обикновено плънката на палачинката е сирене, конфитюр, течен шоколад и други. Може да се използва като предястие или като десерт, да се консумира охладена или топла, по всяко време на деня според предпочитанията, местните традиции и обичаи.
      Според „Оксфорд Къмпани ъф фууд“ палачинката се състои от смес – микс от брашно, яйца и мляко, запечена в плосък тиган – сач или в обикновен такъв, намазан с масло. Джон Мариани в неговия „Речник на Американската храна“ ги свежда до „плоски кексчета, приготвени на тиган и запечени от двете страни“.
   В много европейски страни, има празници – така нареченият палачинков ден. Плата от палачинки биват консумирани, за да бъде използвано останалото брашно и яйца, забранени през следващите дни на пости.
  В различните култури палачинката има свои специфики. Франция като гастрономичен еталон предлага палачинките най-вече сладки и фини като дантела. Холандците ги сервират в своите заведения пълнени със солена плънка или поръсени с подправки. В Индия палачинката е от оризово брашно и, естествено, овкусена с люти подправки. 
    Бюрек е турска баница, много близка до българската в различните ѝ разновидности. Приготвя се предимно в районите, населени с етнически турци. Уикипедия Бюрек (на турски: börek) е турска баница, много близка до българската в различните ѝ разновидности (наричана още триъгълна баничка). Приготвя се предимно в районите, населени с етнически турци (Кърджалийско, Разградско и Смолянско в България; цяла Турция; Северен Кипър).  Логично е -  БАНИЦАТА е старо славянско изделие. Виж те на историческата карта от къде до къде е имало славяни. Б - БАНИЦА _ Б-БЮРЕК _ Б - БАКЛАВА .   Просто турците нагаждат  думата до своя език и нрави. Оттам ид-ват разликите и приликите. Вижте технически как изглежда чушка бюрек - печени червени чушки пълнени със сирене и след туй,  панирани в брашно и яйце .  
      Бурекас, бурек (тур. börek, сеф. burekas, ивр.בורקס‏‎, греч. μπουρεκάκι) — вид несладкой выпечки турецкого (по-видимому, анатолийского) происхождения, популярный в странах бывшей Османской империи и соседних с ними. Похож на русские пирожки, но делается обычно из слоеного теста и выпекается всегда в печи. Этот вид выпечки носит название «бурекас» в Израиле, где он особенно популярен. В других соседних с Турцией странах (балканские страны, Армения) «бурек» носит названия «бюрек», «бурка», «бёрек», «бурег». От турецкого бурека происходит популярный в России крымскотатарский чебурек.
       В Израиле самое распространенное тесто для бурекас — филло и филас, хотя зачастую делают и из листового теста. Бурекасы с сырной (соленые сыры, рикотта, кашкавал), овощной (картофель, шпинат) или грибной начинкой в закусочных иногда подают с йогуртом, чаще — с крутым яйцом, томатным соусом или солеными огурчиками. Интересной особенностью является форма бурекаса. В Израиле она стандартная для каждого вида начинки. Прямоугольный — с картофелем, полукруг — с сыром качокавалло, равнобедренный треугольник — с сыром фета, равносторонний треугольник — с грибами, круглый — с шпинатом и другими наполнителями.
В Греции и на Кипре бурек готовят из филло и начиняют рубленым мясом, овощами или сыром, в частности фетой. Особый тип бурека готовят в префектуре Ханья на острове Крит: бурек начиняют рублеными баклажанами, нарезанным картофелем, сыром мизифра, мятой. Иногда начинку покрывают толстым слоем теста филло или не В Греции и на Кипре бурек готовят из филло и начиняют рубленым мясом, овощами или сыром, в частности фетой. Особый тип бурека готовят в префектуре Ханья на острове Крит: бурек начиняют рублеными баклажанами, нарезанным картофелем, сыром мизифра, мятой. Иногда начинку покрывают толстым слоем теста филло или не покрывают вообще. "Галактобуреко-десерт" — греческий вид сладкого бурека с кремом со вкусом лимона и пропитанный сиропом, похожий на марципан.
Други думи за баница - МЛИН , КЛИН - РОДОБСКА БАНИЦА ,  ПЛАКЕДА - ПЛОВДИВСКА БАНИЦА И БЛАГА БАНИЦА ОТ ДЕБЕЛИ КОРИ - С. РАДИЕВО ДИМИТРОВ ГРАДСКО , КАРТАЛАЧКИ ,  ХАСКОВСКА БАНИЦА - БЕЗДИРМЕ. 
В СЕВЕРНА РУСИЯ МОЖЕ ДА СРЕЩНЕТЕ ОЩЕ ДУМИ ЗА БАНИЦА И В НЯКОИ БИВШИ РЕПУБЛИКИ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ. НАПРИМЕР ДУМАТА ПИРОЖКА - РУСКА ДУМА ЗА БАНИЦА . ЧЕБУРЕКИ - КРИМСКИ БАНИЧКИ УЗБЕКСКИ. КАТАЛАМА С ЛОКOМ И ДРУГИ. ПЛАЦИНДы (плацинты ) - БАНИЦА ПО МОЛДОВСКИ. Обикновенно са тригуни.
      






ХАЧАПУРИ  ПО  АДЖАРСКИ
ДРЯНОВСКА БАНИЦА
             

















2 коментара:

В четвъртък, 21 юни, 2018 , Blogger P. Starbanow каза...

В някои краища тутманика се прави само с овче масло, в други случаи се смесват три вида мазнини - масло, свинска мас и слънчогледово олио. Тоест всеки район си има своята истина за тутманика. Всички са единодушни, че мазнината или мазнините
се добавят доста топли. За това двама души си помагат при направата на тутманика.

 
В събота, 29 септември, 2018 , Blogger P. Starbanow каза...

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ АРХИМЕД Е ОТКРИЛ, ЧЕ 1 ЛИТЪР ВОДА ТЕЖИ 1 КИЛОГРАМ

 

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница