ТЕСТЕНИ 1
Защо първо БАНИЦА ? Защото баницата е едно от първите български ястия .
Според Иван Звездев туй кулинарно изделие е създадено от славяните. Те са се появили преди трихиляди години. Отначало в първите петстотин години са били отделни групички и отделни племена после се обединяват във федерация. Посрещали са господаря или скъпия гост с кобаница - за господаря. Сега се казва само баница. И вече не е деликатес. Всяко българско дете за закуска яде по една баничка. Всяко австрйско дете по един штрудел. Щрудел на онзи немски диалект , който се говори в Австрия означава “завитичко“.
Има много видове баници . Зелници , баница с праз , баница със спанак и други. Мързелива баница - прилича малко на блат за торта но е малко по- твърда и е със сирене. Има и къпана баница . Сръбските евреи правят вариант на къпаната баница . Корите ги подреждат вертикално. Правят я от маца/ някои християни наричат мацата безквасен хляб /. В някои краища на България правят един вид кори за баница , които доста приличат на маца.
Някои смятат , че зелника е въобще баница с нещо зелено , други пък твърдят , че само като е със зеле е зелник. Баница с тиква - тиквеник. Баница с орехи и сладък захарен сироп - баклава. Баклавата най-вероятно е арабска . Повечето народи , които са били под османско владичество впрочем правят баклава с малко или много сироп. Баница по ешкеназки - обезателно се навива на руло и после рулото се навива в кръг като охлюв от вътре на вън. При сервиране се развива понеже е с три плънки - ориз, сирене и извара . Развива се и по този начин първите ядът баница с извара вторите със сирене и третите с ориз . Измислена е от ешкеназките евреи родени тук в България . Опитах я веднъж в еврейския дом . Представяха типични еврейски ястия. Сефарадите / старойзпанските евреи / правят буикус. Също така печени пелмени със солена плънка и в един от всичките еврейски празници ги наричат “Ушите на Аман“ . В стария и новия завет има една приказка заради , която юдеистите провеждат тържество наречено ПУРИМ . И сефарадите ядът гореспоменатите печени пелмини , а ешкеназките евреи , “косите на Аман“ , тоест варени не увкосени макарони.
--------------------------------------------------------------------------------
P.S. Малка забележка: Понеже някои от вас живеят извън Европа. В Щатите. Там не се мери в
--------------------------------------------------------------------------------
P.S. Малка забележка: Понеже някои от вас живеят извън Европа. В Щатите. Там не се мери в
грамове , а в '"oz"' . Пък
и в някои рецепти просто пише пакетче прясна мая.
Най - сетне макари с голямо закъснение
разбрах колко е едно пакетче мая прясна - 42г.
1г = 5м. карата (metric carats) = 0, 3527
oz
1 кг = 1000 грама (g ) = 2,20462 либри
(lb)
1 американски галон = 8 американски пинти
= 3, 7854 л (l )
1 американска пинта = 0, 9689 англйска
пинта = 0, 5506 л (l )
1 литър = 1 дм 3 ( cu
dm) = 0, 2642 американски галон (US gal )
![]() |
БАНИЦА И МЛИН Е ЕДНО И СЪЩО. БАНИЦА Е КНИЖОВНАТА ДУМА , А МЛИН - ДИАЛЕКТ . |
![]() |
ПЪРВА СТРАНИЦА ПАЛАЧИНКИ |
![]() |
ВТОРА СТРАНИЦА ПАЛАЧИНКИ |
![]() |
ТРЕТА СТРАНИЦА ПАЛАЧИНКИ |
3 коментара:
Говорил съм с хора които професионално правят катми и палачинки . Те твърдят, че просто разликата е в пропорциите между компонентите. Но ето ги рецептите . Ако ги прочетете ще видите дали са прави.
Защо една статия по някой път я публикувам "раздробена" като тази за палачинките? Тя е две вестникарски страници. Като сглобя четирите части за да е като във вестника , програмата не ще да го публикува. Голямо е! Затова го правя 230см /359,52см не по-голямо за да може да се публикува и , за да може вие да го четете.
Бих се опитал да приготвя "Шарена Пита".
Публикуване на коментар
Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]
<< Начална страница