петък, 4 май 2018 г.

ТЕСТЕНИ 1

           Защо първо БАНИЦА ? Защото баницата е едно от първите български ястия . 
Според Иван Звездев туй кулинарно изделие е създадено от славяните. Те са се появили преди трихиляди години. Отначало в първите петстотин години са били отделни групички и отделни племена после се обединяват във федерация. Посрещали са  господаря или скъпия гост с кобаница -  за господаря. Сега се казва само баница. И вече не е  деликатес. Всяко българско дете за закуска яде по една баничка.  Всяко австрйско дете по един штрудел.  Щрудел на онзи немски диалект ,   който се говори в Австрия означава “завитичко“. 
              Има много видове баници . Зелници , баница с праз , баница със спанак и други. Мързелива баница - прилича малко на блат за торта но е малко по- твърда и е със сирене.  Има и къпана баница .  Сръбските евреи правят вариант на къпаната баница . Корите ги подреждат вертикално. Правят я от маца/ някои християни наричат мацата безквасен хляб /. В някои краища на България правят един вид кори за баница ,  които доста приличат на маца. 
                Някои смятат ,   че зелника е въобще баница с нещо зелено ,  други пък твърдят ,  че само като е със зеле е зелник. Баница с тиква - тиквеник. Баница с орехи и сладък захарен сироп - баклава. Баклавата най-вероятно е арабска . Повечето народи ,  които са били под османско владичество впрочем правят баклава с малко или много сироп. Баница по ешкеназки - обезателно се навива на руло и после рулото се навива в кръг като охлюв от вътре на вън. При сервиране се развива понеже е с три плънки - ориз, сирене и извара . Развива се  и по този начин първите ядът баница с извара вторите със сирене и третите с ориз .    Измислена е от ешкеназките евреи родени тук в България . Опитах я веднъж в еврейския дом . Представяха  типични еврейски ястия.  Сефарадите / старойзпанските евреи / правят буикус. Също така печени пелмени  със солена плънка и в един от всичките еврейски празници ги наричат “Ушите на Аман“ . В стария и новия завет има една приказка заради ,  която  юдеистите  провеждат тържество наречено ПУРИМ . И сефарадите ядът гореспоменатите печени пелмини ,  а ешкеназките евреи ,   “косите на Аман“ ,   тоест варени не увкосени макарони.
--------------------------------------------------------------------------------
P.S.  Малка забележка: Понеже някои от вас живеят извън Европа. В Щатите. Там не се мери в
грамове , а в '"oz"' .  Пък и в  някои рецепти просто пише пакетче прясна мая. 
Най - сетне макари с голямо закъснение разбрах колко е едно пакетче мая прясна -  42г.
1г = 5м. карата (metric carats) = 0, 3527 oz
1 кг = 1000 грама (g ) = 2,20462 либри (lb)
1 американски галон = 8 американски пинти = 3, 7854 л (l )
1 американска пинта = 0, 9689 англйска пинта = 0, 5506 л (l )
1 литър = 1 дм 3  ( cu dm)  = 0, 2642 американски галон (US gal )




БАНИЦА И МЛИН Е ЕДНО И СЪЩО.
БАНИЦА Е КНИЖОВНАТА ДУМА ,  А  МЛИН -  ДИАЛЕКТ .


ПЪРВА СТРАНИЦА ПАЛАЧИНКИ

ВТОРА СТРАНИЦА ПАЛАЧИНКИ

ТРЕТА СТРАНИЦА ПАЛАЧИНКИ

ЧЕТВЪРТА СТРАНИЦА ПАЛАЧИНКИ
В КОМПЮТАРА И ЧЕТРИТЕ СТРАНИЦИ СА ПОДРЕДЕНИ
И ЗАЛЕПИНИ КАТО ЕДНА СНИМКА ПОНЕЖЕ ВЪВ
ВЕСТНИКА СА ДВЕ ВЕСНИКАРСКИ СТРАНИЦИ.
БЛОГА НЕ ЩЕ ДА ПУБЛИКУВА ЗА ТОВА СНИМКАТА Я РАЗДЕЛИХ НА ОСНОВНИТЕИ ЧЕТРИ ЧАСТИ
СЪЖАЛЯВАМ!!!!



3 коментара:

В вторник, 08 май, 2018 , Blogger P. Starbanow каза...

Говорил съм с хора които професионално правят катми и палачинки . Те твърдят, че просто разликата е в пропорциите между компонентите. Но ето ги рецептите . Ако ги прочетете ще видите дали са прави.

 
В сряда, 09 май, 2018 , Blogger P. Starbanow каза...

Защо една статия по някой път я публикувам "раздробена" като тази за палачинките? Тя е две вестникарски страници. Като сглобя четирите части за да е като във вестника , програмата не ще да го публикува. Голямо е! Затова го правя 230см /359,52см не по-голямо за да може да се публикува и , за да може вие да го четете.

 
В сряда, 09 май, 2018 , Blogger P. Starbanow каза...

Бих се опитал да приготвя "Шарена Пита".

 

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница