неделя, 29 април 2018 г.

СЕЗОНЪТ НА ГЪБИТЕ


Малко информация за гъбите.

      Майката на баща ми като е била в разцвета си ,  се е смятало,  че гъбите се делят само наотровни и не отровни.  Смятало се е ,  че като свариш гъбите със сребърен предмет и той почернее или стане тъмносин значи гъбите са отровни.  Сега не е така. Оказва се ,  че и някои неотровни гъби като се сварят със сребърен предмет и той ако посинее или почти почернее се  оказва,  че в съответните гъби има сяра или съединение в ,  което има сяра.

Сега вече гъбите се делят на :

     А - отровни подли - след игрек време почва да те боли черния дроб и се оказва че вече мреш.

     Б - отровни не подли

  В - отровни с някакъв халюциноген - първа в списъка е червената мухоморка.

     Г - неотровни халюциноген

     Д - неотровни ядливи 

   Е - неотровни ядливи с лош вкус, някой път люти - първа в списъка е  бялата млечница.

Само в Габрово и околията я ядът понеже знаят как да се справят с проблема. Как да и махнат лошия вкус. Ползват я като мезе към ракията.

   Ж - неотровни с отровен двойник Оказва се, че например тук в България гъбата "У" си има отровен двойник някъде в Европа. Тоест ако се преселите в друга държава се оказва,  че на нова сметка трябва да станете гъбар.  Нови четри години да опознавате даден терен. Според опитните гъбари с, които съм се срещал твърдят,  че един район с гъби трябва да се познава поне от четри години защотото ако тук сега расте отровна гъба  после на нейно място не отровна то тя също става отровна.  И най сетне една рецепта с гъби.

 






0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница